Temamøte 16/3-17: Importert biodiesel fra bærekraftig palmeolje – Colombia løser norsk klimautfordring

Tittelen på temamøtet på Litteraturhuset 16. mars var “Importert biodiesel fra bærekraftig palmeolje – Colombia løser norsk klimautfordring” og tok opp ett brennhet tema i mediebildet de siste dagene. Aftenposten, NRK og flere andre medier har kjørt store medieoppslag om biodiesel, hvor spesielt oljepalmen som råstoff har fått svært negativ omtale.
Vårt temamøte tok tilhørerne til et høyere nivå enn lettvinte fremstillinger i media. Nærmere 50 personer kom for å høre om brødrene Siems store prosjekt for å fremstille det de mener er bærekraftig biodiesel fra oljepalmer dyrket på den naturlige savannen Los Llanos i Colombia.
Alle lot seg imidlertid ikke overtale. Zero og Regnskogfondet uttalte at de er enig i at det finnes god og dårlig palmeolje, men de er prinsipielt i mot all bruk av palmeolje i biodiesel, da de mener økt tilbud av palmeolje vil øke sannsynligheten for at det dyrkes oljepalmer i regnskog. Circle K hevdet imidlertid det ikke er mulig å komme utenom bruk av palmeolje i biodiesel, da pris og tilgjengelighet for annen generasjons diesel, typisk basert på avfall, ikke på langt nær vil kunne dekke behovet.
Hovedinnlegget på møtet hadde forsker og konsulent i ResGrow Henrik Wiig, som for også hadde en kronikk i DN samme dag om akkurat dette temaet og med henvisning til vårt temamøte. Tittelen var “Putt en god palme på tanken”: Siems palmeoljeprosjekt i Colombia (DN+) – DN

Senere på dagen var tema i “Debatt” NRK var temaet “Palmeolje og biodrivstoff”. Her refererte Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup til Siems prosjekt i Colombia og sa “Det er palme som er hundre prosent bærekraftig å bruke – helt åpenbart.” Så tidspunktet for dette temamøtet var nærmest ideelt.

Det var stort engasjement i salen og opp mot 50 fremmøtte.

PP-presentasjonene fra innlederne finner du til høyre.

Bildecollage fra temamøtet

Mer info om møtet finner du her.